fbpx
Зворотній дзвінок

Довідник спецій. Духмяний перець.

 

Духмяний перець – справжня зірка серед кулінарних приправ.

 

Тепла, універсальна спеція заслужила постійне місце на стійці з приправами за те, як вона привносить тепло в ситне рагу, глибину в печиво та тістечка та загадкову сутність у розсоли та соуси.

 

 

Що таке духмяний перець?

 

Запашний перець — це висушена незріла ягода Pimenta dioica, тропічної вічнозеленої рослини родини миртових (і родича гвоздики), що походить із Центральної Америки, Мексики та Вест-Індії. Як випливає з назви, це не суміш спецій. Це просто одна потужна ягода з величезним кулінарним потенціалом.

 

 

Зелені ягоди запашного перцю, також відомі як ямайський перець або солодкий перець (не плутати з солодким гострим перцем), збирають перед дозріванням, а потім ненадовго ферментують і сушать на повітрі.

 

 

Який смак запашного перцю?

 

Завдяки зв’язку з гвоздикою запашний перець має теплий, злегка перцевий смак із запашними нотами кориці, анісу та мускатного горіху.

 

 

Як купувати та зберігати духмяний перець?

 

Цілий і мелений запашний перець можна придбати в роздрібних магазинах спецій у більшості продуктових магазинів. Цілий духмяний перець нагадує трохи більшу горошину перцю. У подрібненому стані виглядає як світло-коричневий порошок. У будь-якому вигляді запашний перець слід зберігати в герметичному контейнері подалі від прямих сонячних променів, але його не потрібно охолоджувати або заморожувати.

 

Мелений запашний перець починає швидко втрачати свою силу, тому розумним кроком буде купити його цілим і за потреби подрібнювати.

 

Чим можна замінити запашний перець?

 

Ви можете наблизитися до смаку запашного перцю, поєднавши мелену гвоздику, корицю та мускатний горіх. Або ви можете замінити його на китайські суміші п’яти спецій.

 

Як використовувати запашний перець?

 

Зазвичай, якщо ви додаєте у рідину запашний перець, використовуйте цілі ягоди запашного перцю, як у рецептах глінтвейну. Цілий духмяний перець — один із моїх секретних інгредієнтів для чудового розсолу.

 

Цілі спеції також можуть надати повнішого смаку тушкованому м’ясу та ситним рагу, але не забувайте виймати ягоди з кінцевого продукту перед подачею, тому що ніхто не хоче з’їсти цілу горошину запашного перцю.

 

Мелений запашний перець є одним із ключових інгредієнтів для приготування м′яса, або ж риби.

 

Але запашний перець, можливо, найвідоміший за його внесок у хлібо-булочні вироби, такі як пряники та печиво з патокою. Маленька щіпка, буде корисною і для десертів на основі фруктів, таких як яблучний пиріг.

 

Взаємозаміна цілого та меленого духмяного перецю.

 

Замінюючи в рецепті цілий на мелений перець і навпаки, майте на увазі, що близько шести цілих ягід еквівалентно 1/2 чайної ложки меленого запашного перцю.